indri
babakoto, požast krátkoocasý
indri indri
indri
endrina, amboanala, babakota
 
home  
 
taxonomie
řád: primáti-primates
podřád: poloopice-prosimidae
čeleď: indriovití-indriidae
rod: indri
druh: indri-indri indri


základní údaje
délka: 70 cm
váha: 10 kg
barva: šedobílá s tmavou hlavou a tmavými skvrnami
potrava: mladé výhonky, ovoce, květy
délka života: ? let

teritorium
deštné lesy na východě Madagaskaru, na jihu k řece Mangoro
jejich skupiny mají dva až pět jedinců


další informace
indri je největší žijící lemur a vlastní pozoruhodně krátký ocásek. Nepatří k ohroženým druhům a dokonce se dokáže adaptovat i na druhotné lesy Madagaskaru. "Pracuje" přes den a každé ráno pozdraví krásným voláním (viz odkaz hlasy lemurů). Je to stoprocentní vegetarián, jeho menu tvoří 32 druhů rostlin a při krmení dávají samci zdvořile přednost samicím a mláďatům. Domorodci mu říkají babakota, neboli otec.

galerie