lemur kata
maki kata, muna kata
lemur catta
ring-tailed lemur
maki, hira
 
home  
 
taxonomie
řád: primáti-primates
podřád: poloopice-prosimidae
čeleď: lemurovití-lemuridae
rod: lemur
druh: lemur kata-lemur catta

základní údaje
délka: hlava a tělo 45 cm, ocas 60 cm
váha: 3 - 3,5 kg
barva: lemuři kata mají záda šedá až růžovohnědá, končetiny šedé a jejich hlavy a šíje jsou tmavošedé. Vpředu jsou bílí a jejich tváře jsou bílé s tmavými trojúhelníkovitými očními skvrnami a černým čumákem. Ocas je prstencový, s 13 střídavě černými a bílými pruhy.
potrava: ovoce, byliny, rostliny, příležitostně hmyz, nebo malí obratlovci.
délka života: 20 - 25 let

teritorium
jižní a jihozápadní Madagaskar, od Forth-Dauphinu na západ a na sever až k Morandavě na západním pobřeží. Malé oddělené populace žijí i v blízkosti pohoří Andringitra na jihovýchodní náhorní plošině. Lemuři kata obývají vyprahlé, otevřené plochy a lesy o rozloze 15 - 57 akrů podle velikosti skupiny. Asi 40% svého času tráví na zemi.

další informace
lemur kata je ikona lemuřího národa, ze všech jeho členů nejvíce známý a populární. Vzhledem k tomu, že dobře snáší pobyt v zajetí, můžeme ho vidět v mnohých zoologických zahradách, u nás například v Praze, Jihlavě nebo ve Dvoře Králové, kde tito lemuři obývají svůj vlastní ostrůvek. Ve volné přírodě na Madagaskaru je ohrožován podobně jako většina lemurů kácením lesů a zakládáním plantáží. Svůj nápadný ocas používá jako signalizační zařízení při přemisťování skupiny, podobně jako průvodci turistů v Praze používají deštníky. Také si značí svoje teritorium pomocí výměšků žláz, ovšem na rozdíl od lidí má tyto žlázy na zápěstí. Mláďata se katám rodí na jaře a všem samičkám ve skupině skoro součastně. Mívají i dvojčata a pečuje o ně celá parta. Dorozumívají se více než deseti různými zvuky a jejich oblíbená pozice na zemi je tzv. vyhřívací. Sedí obráceni ke slunci s rozpaženýma tlapkama. Zoologové tvrdí, že to dělají instinktivně z fyziologických důvodů, ale já tvrdím, že meditují. Jeho stupeň ohrožení zatím není příliš vysoký, takže máme naději že tento sympatický tvor tu zůstane s námi.


galerie