ksukol ocasatý
ksukol veverkový, aje-aje, aye-aye
daubentonia madagascariensis
aye-aye
hay-hay, aiay, ahay
 
home  
 
taxonomie
řád: primáti-primates
podřád: poloopice-prosimidae
čeleď: ksukolovití-daubentoniidae
rod: ksukol
druh: ksukol ocasatý-daubentonia madagascariensis


základní údaje
délka: tělo a hlava 40 cm, ocas 42 cm
váha: 3 kg
barva: krátká bílá srst, dlouhé černé chlupy, výrazné černé uši a světlé tváře
potrava: larvy hmyzu, nektar, houby, jádra oříšků
délka života: asi 26 let

teritorium
velmi řídký výskyt podél východního pobřeží a v severozápadních lesích Madagaskaru
je samotář


další informace
ksukol ocasatý, neboli aye aye je velmi zvláštní zvířátko, které svého času zmátlo i zoology. Domnívali se, že je hlodavec a nikoliv primát. (Ostatně makiové primáty také zrovna nepřipomínají). Tenhle pašák je nočňátko a 80% noci věnuje shánění potravy. Většinou se pohybuje po stromech, ale po zemi to umí taky. Přes den spí ve stromových hnízdech, která si vymněňuje s kamarády. Samečci a samičky se spolu setkávají jenom v době námluv. Bohužel patří k ohroženým druhům a to typicky vinou devastace jeho lesů, ale také vinou pronásledovaní člověkem. Domorodci jsou totiž přesvědčeni, že na koho ksukol ukáže svým dlouhým tenkým prostředníčkem, ten brzy zemře. Naštěstí je přísně chráněný v rezervacích. V zajetí je chován málo, hlavně v USA a na Madagaskaru. První mládě odchovali v Duke Primate Center v roce 1992 a dostalo jméno "Blue Devil". Ať žije!

galerie