lemur korunkatý
maki korunatý, maki maskovaný, muna korunatá
eulemur coronatus
crowned lemur
ankomba, varika, gidro
 
home  
 
taxonomie
řád: primáti-primates
podřád: poloopice-prosimidae
čeleď: lemurovití-lemuridae
rod: eulemur
druh: lemur korunkatý-eulemur coronatus


základní údaje
délka: hlava a tělo 34cm, ocas 45cm
váha: 2kg
barva: samičky jsou šedé s bílou hrudí a hnědou korunkou na hlavě, samečci mají barvu hnědou a na temeni černou skvrnu ve tvaru V
potrava: ovoce, rostliny, listí, občas hmyz
délka života: 20 let

teritorium
lemuři korunkatí obývají nejsevernější výběžek Madagaskaru kolem mysu d’Ambre. Žijí převážně v sušších lesích a pohybují se výhradně v korunách stromů. Tlupy mívají od osmi do dvanácti jedinců, větší skupiny se dělí na podskupiny od jednoho do čtyřech zvířat.

další informace
na rozdíl od lemura katy je jeho korunkatý bratranec mnohem ohroženější. Vzhledem k tomu, že prakticky nesestupuje ze stromů na zem, ovlivňuje kácení lesů jeho život mnohem víc. Existence průseků v původních lesích je pro tato zvířata velká překážka a zůstávají tedy v izolovaných skupinách. Navíc v zajetí je chován velmi zřídka, prakticky jen v několika málo zahradách doma na Madagaskaru, nebo v USA (Duke Primate Center). Naštěstí je přísně chráněný a na Madagaskaru žije relativně nerušeně v několika rezervacích. Tam se věnuje svým vlastním zájmům - hledá potravu (někdy dokonce i v noci, i když je to denní živočich) a navzdory všemu pracuje na rozmnožení. Mláďata se rodí ne začátku deštivého období (září), takže mají dostatek potravy. Lemuřice je nosí na břiše a když už nemůže, tak si je hodí na záda. Doufejme, že společné úsilí těchto malých zvířátek, malgašské vlády a mezinárodních organizací bude korunkováno úspěchem.


galerie