lemur severní
-
lepilemur septentrionalis
northern sportive lemur
mahiabeala, songiki
 
home  
 
taxonomie
řád: primáti-primates
podřád: poloopice-prosimidae
čeleď: lemurovití noční-megaladapidae
rod: lepilemur
druh: lemur severní-lepilemur septentrionalis


základní údaje
délka: asi 30 cm
váha: 700 - 800 g
barva: šedohnědá
potrava: listí, příležitostně ovoce a květy
délka života: ? let

teritorium
extrémní sever Madagaskaru
samičky žijí s mláďaty, samečkové jsou samotáři


další informace
Lemur severní preferuje většinou suché, opadavé lesy na severu Madagaskaru, ačkoliv byl nalezen i ve vlhkých, stále zelených pralesech. Mezi lepilemury je to ten, jehož jedinci okupují největší teritoria - asi 1 hektar. Sociální chování je podobné jako u jiných nočních lemurů.

galerie