maki červený
maki hnědý
microcebus rufus
brown mouse lemur
tsitsidy, tsidy, tsitsihy
 
home  
 
taxonomie
řád: primáti-primates
podřád: poloopice-prosimidae
čeleď: makiovití-cheirogaleidae
podčeleď: makiové šedí-cheirogaleinae
rod: microcerebus
druh: maki červený-microcebus rufus


základní údaje
délka: hlava a tělo 125 mm, ocas 115 mm
váha: 50 g
barva: červenohnědá, bříško světlé
potrava: ovoce, mladé výhonky, hmyz, nektar i pyl
délka života: 6 - 8 let

teritorium
maki červený je relativně rozšířený v původních i druhotných lesích blízko východního pobřeží Madagaskaru

další informace
tenhle maličký maki, je na Madagaskaru také poměrně hojný. Stejně jako jeho bratranci ožívá v noci a v období sucha (květen - září) většina samiček a někteří samečci upadají do strnulosti a ztrácejí na váze až 35 g. Není divu, že po probuzení mají velký hlad a tak konzumují i velký hmyz a dokonce i pavouky. Samečkové mívají o něco větší teritoria než samičky.

galerie