maki tlustoocasý
-
cheirogaleus medius
fat-tailed dwarf lemur
kelibehohy, matavirambo, tsitsihy, tsidy, kely beohy, matavrambo
 
home  
 
taxonomie
řád: primáti-primates
podřád: poloopice-prosimidae
čeleď: makiovití-cheirogaleidae
podčeleď: makiové šedí-cheirogaleinae
rod: maki
druh: maki tlustoocasý-cheirogaleus medius


základní údaje
délka: hlava a tělo 20 cm, ocas 20 cm
váha: 142 g
barva: šedá srst se světlým podkladem, hnědobílé bříško
potrava: ovoce, květiny, nektar, příležitostně hmyz, nebo malí obratlovci
délka života: 15 - 20 let

teritorium
obývá opadavé lesy a křovinaté pouště na západně a jihu Madagaskaru, na severu okolí Ambilobe
je samotář, ve skupinkách pouze přespává


další informace
lemur tlustoocasý patří do rodu makiů, nejmenších Madagaskarských lemurů. Jméno dostal díky nápadně silnému ocasu, který mimo jiné používá jako zásobárnu výživy, podobně jako velbloud hrb. Díky tomu přežívá časy nedostatku v poklidu. Tato doba tzv hibernace je nejzvláštnější charakteristika tohoto druhu. Snad i proto patří k nejméně ohroženým lemurům a jeho oblast rozšíření je poměrně rozsáhlá. Také v zajetí se mu daří relativně dobře a v různých zařízeních po celém světě žije více než 160 těchto zvířátek. Způsobem života to je noční osamělý jezdec. Jenom v čase spánku se až pět zvířat sejde v jedné dutině stromu.

galerie