sifaka malý
požast Verreauxův, požast žlutooký
propithecus verreauxi
Verreaux's sifaka
tsibahaka, sifaka-avahi, sifaka, ankomba malandy
 
home  
 
taxonomie
řád: primáti-primates
podřád: poloopice-prosimidae
čeleď: indriovití-indriidae
rod: propithecus
druh: sifaka malý-propithecus verreauxi


základní údaje
délka: hlava a tělo 50 cm, ocas 60 cm
váha: 2 - 4 kg
barva: světlá tvář, bříško a končetiny tmavé
potrava: vegetarián, listy rostliny, květy
délka života: ? let

teritorium
suchá teritoria na jihu a jihozápadě Madagaskaru
žije ve skupinách o osmi až dvanácti zvířatech
 

další informace
Sifaka malý navzdory svému jménu patří mezi největší lemury. Žije vyjímečně na jihu Madagaskaru a daří se mu celkem dobře. Nepatří mezi ohrožené druhy, i když ho těžba lesů samozřejmně obtěžuje. Má rád hodně suché podnebí a pouště, a je dokonce chován v několika zoologických zahradách.

galerie