sifaka velký
požast závojový, avahi
propithecus diadema
diademed sifaka
radjako, ankomba, job, simpona
 
home  
 
taxonomie
řád: primáti-primates
podřád: poloopice-prosimidae
čeleď: indriovití-indriidae
rod: propithecus
druh: sifaka velký-propithecus diadema
poddruh: sifaka bílý-p.d. candidus, sifaka největší-p.d. diadema, sifaka Milne-Edwardsův-p.d. edwardsi, sifaka Perriersův-p.d. perrieri


základní údaje
délka: hlava a tělo 52 cm, ocas 46 cm
váha: 6 - 7,5 kg
barva: bílá, šíje a vršek hlavy černý, zadek a končetiny zlaté, tlapky a čumák černé
potrava: ovoce, rostliny
délka života: 25 - 30 let

teritorium
východní deštné pralesy Madagaskaru, severně od řeky Mangoro
velikost skupin je 2 - 5 zvířat na ploše asi 20 ha


další informace
Způsob života velkého sifaky není příliš prozkoumaný, vzhledem k jeho teritoriu a vzhledem k tomu, že jeho chov v zajetí je problematický (jediný exemplář v zajetí žije v Duke Primate Center a jmenuje se Romeo). Zoologové však předpokládají, že se jeho sociální zvyky neliší od chování jiných sifaků. Také on patří k největším žijícím lemurům a na rozdíl od sifaky malého si libuje v deštných pralesech.

galerie